Tulirihmakala

(Sphaerichthys vaillanti)
Kotiseutu: Aasia
Lämpötila: 25 - 30 ºC
pH: 5.5 - 6.5
Kovuus: alle 10ºdH
Pituus: 5 - 8 cm
Lisääntyminen: Mahdollista
Sukupuolierot: Koiraat rusehtavia ja naaraat punertavia, kyljissä vihertävät raidat.
Akvaarion koko: väh. 120l, mieluiten yli 150 l
Elintavat: Haaremina eli yhtä koirasta kohden väh. 2 naarasta.

TUlirihmakala muistuttaa pelkotilassa epäilyttävästi suklaarihmakalaa. Koiraiden väritys on rusehtava muutenkin ja tekee tunnistamisen hivenen vaikeaksi. Naaraat ovat punertavampia ja kuljissä menee pystysuoria vihertäviä raitoja. Laji jää melko pieneksi, mikä tekee siitä sopivan seura-akvaarion kalan.

Akvaarion sisustuksessa kannattaa suosia kasveja, erityisesti kelluskasveja joiden lomassa tulirihmakalat viihtyvät. Valaistuksen ei tarvitse olla kovinkaan voimakas. Ruuaksi kelpaa hiutaleet ja rakeet sekä tietysti pakasteruuat. Kalaseuraksi kannattaa valita rauhallisia kaloja. Yhdistäminen muiden rihmakalojen kanssa voi onnistua.

Kudettamista voi kokeilla, sillä sen ei pitäisi olla erityisen vaikeaa. Tulirihmahan on suuhautoja, jolloin jälkikasvun säilymisestä huolehtii koiras. Se ei syö haudonta-aikana mitään mikä asettaa sen terveyden koetukselle. Kutuhaluja voimistaa pehmeä ja todella hapan, humuspitoinen vesi. pH kannattaa suosiolla laskea lähelle neljää jos haluaa nähdä näiden kalojen kutevan. Itse en ole vielä ehtinyt koettaa.


Takaisin