Töyhtökääpiöahven (Apistogramma cacatuoides) (Cockatoo Dwarf Cichlid)

Kotiseutu:Etelä-Amerikka, Amazon
Lämpötila: 24-27ºC
pH:5,5-6,5
Kovuus: 2-10 ºdH
Pituus: koiras 7-8 cm, naaraat 4-5 cm
Lisääntyminen: Mahdollista
Sukupuolierot: Koiras suurempi ja värikkäämpi, naaras pieni ja väritön
Akvaarion koko: väh. 120-150 l l
Elintavat: Reviirikala, pidettävä haaremina 1 koiras ja 2-3 naarasta


Töytökääpiöahven on todella värikas kirjoahven. Erityisesti koiras osaa säväyttää värityksellään. Sen liekehtivän punainen selkäevä ja kimaltelevat kyljet saavat sen näyttämään todella upealta. Naaraat ovat tämänkin lajin kohdalla hieman yksinkertaisempia, tasaisen harmaan kellertäviä ja kyljissä hieman tummempia raitoja ja laikkuja.

Ruuaksi kelpaavat hiutaleruuat, pohjatabletit ja tietysti pakasteruuat. Akvaarion tulisi olla täynnä erilaisia piilopaikkoja, jotta naaraat pääsevät piiloon. Runsaskasvuisessa altaassa kalat eivät välttämättä edes näe toisiaan vaikka olisivat hyvinkin lähellä, siten voi ennaltaehkäistä reviirikiistojen syntymistä.

Töyhtökääpiöahven on todellinen kääpiöahven. Se on kooltaan hyvin pieni, mutta se ei tarkoita että sitä voisi huoletta pitää ihan pienessäkin altaassa. Luonteeltaan se on yllättävän arhäkkä kokoonsa nähden. Koiras hallitsee altaassa kovalla kädellä. Sillä on reviiri jonne muilla ei ole asiaa. Naaraat voivat myös asettua omille pikku reviireilleen. Koiraan reviiritietoisuuden ja mahdollisten kutuhalujen takia naaraita on hyvä olla useampia. Koiraita kannattaa sen sijaan ottaa vain yksi koska ne tappelevat muuten koko ajan ja ennen pitkää heikompi mahdollisesti menehtyy.

Kuteminen on mahdollista, ja sitä voi edesauttaa laskemalla pH:ta. Hapan vesi ja säännöllinen elävä ruoka laukaisevat kutuhalut. Kutuhaluiset naaraat tunnistaa voimakkaan keltaisesta väristä ja pulleasta vatsasta. Aloitteen voi tehdä joko koiras tai naaras. Kalat kutevat luolaan, jonka kattoon naaras kiinnittää mätimunat. Munia voi olla suhteellisen paljon, vaikka kala on pieni jopa yli 50. Vanhemmat vartioivat poikasiaan, mutta saattavat myös syödä niitä. Jos akvaariossa on paljon kasveja ja piilopaikkoja poikaset voivat kasvaa aikuisiksi asti.

Takaisin