Timanttikirjoahven

(Anomalochromis tomasi)(African butterfly cichlid)
Kotiseutu: Sierra Leone, Liberia ja Guinea
Lämpötila: 23-28ºC
pH: 6-7,5 (mielellään hieman hapan)
Kovuus: 5-12ºdH
Pituus: 7-10 cm
Lisääntyminen: lisääntyy hyvin helposti myös seura-akvaariossa
Sukupuolierot: Naaras tummempi ja yleensä pienempi, koiras isompi ja alaevän kärki terävä
Akvaarion koko: väh. 80l, mieluiten 120l
Elintavat: Parittain pidettävä, koska muodostaa muiden kirjoahventen tapaan reviirin.
Timanttikirjoahven on pienikokoinen rauhallinen kirjoahven, joka sopii erinomaisesti seura-akvaarioonkin. Valitettavasti se on jäänyt viimevuosina hieman varjoon, ilmeisesti värityksensä takia. Timanttikirjoahvenen väritys vaihtelee mielialan mukaan. Pohjavärinä on harmaanruskea ja kyljessä on aina kolme isoa tummaa pilkkua. Silmät ovat kirkkaan punaiset. Peloissaan kala muuttuu vaaleaksi ja vain isot pilkut erottuvat vaaleasta kyljestä. Normaali värityksessä kylkisuomujen siniset pilkut erottuvat osittain ja kyljessä kulkee 4-5 tummaa pystyviivaa lisäksi pyrstöä koristavat puna-oranssit täplät. Kutuaikana väritys voimistuu ja kylkien siniset helmimäiset violetinsiniset pilkut muuttuvat hohtaviksi ”timanteiksi”. Naaraan erottaa koiraasta paitsi koon avulla, niin myös pään värityksestä. Naaraan pää on aivan tumman ruskea. Koiraan tuntomerkkinä taas on hieman terävämmät evien kärjet.

Pienen kokonsa taki timanttikirjoahven ei vaadi kamalasti tilaa. Rauhallisuudestaan huolimatta liian pienessä altaassa yksi täysikasvuinen koiras valtaa nopeasti koko altaan itselleen ja pitää reviirinään. Yhdelle pariskunnalle riittää jo 80-100 -litrainen seura-akvaario. Useamman pariskunnan pitäminen vaatiikin sitten jo suuremman altaan, sillä urokset valtaavat melko suuren reviirin ja puolustavat sitä tarmokkaasti. Itselläni on tälläkin hetkellä timanttikirjoahvenpariskunta, niille näyttää riittävän hyvin 171 l akvaario. Parikunta viihtyy kantojen ja miekkakasvien seassa, ja välillä on jo harjoiteltu kutuakin. Aiemmin timantteja oli kolme ja tilaa näytti riittävän kaikille runsaan kasvillisuuden ja neljän kannon ansiosta.

Timanttikirjoahven on kestävä ja pitkäikäinen kala, kuten muutkin kirjoahvenet, eikä ole kovin tarkka veden laadustakaan taikka vesiarvoista. Tästä huolimatta vedenvaihdoista ja muista hoitotoimenpiteistä pitää huolehtia, erityisesti jos kalojen haluaa lisääntyvän. Silloin olisi veden oltava hieman hapanta ja pehmeää. Akvaarion sisutuksessa tulisi lisäksi ottaa huomioon, että timanttikirjoahven kutee laakealle alustalle, kuten kivelle, kannolle tai vaikkapa miekkakasvin lehdelle. Kasveja saisi olla muutenkin runsaasti, että naaraille on piilopaikkoja varsinkin jos niitä on useampi yhden uroksen seurana. Altaassa jossa on monta koirasta, kannattaa allas jakaa pieniin osiin kivien ja kantojen avulla, jotta kaikilla koirailla on mahdollisuus muodostaa oma reviiri.

Kutu tapahtuu yleensä koiraan reviirillä. Naaras voi tulla sinne aluksi puhdistamaan kiviä ja kantoja sopiviksi kutualustoiksi, ja koiras liittyy puhdistamaan alustoja naaraan kanssa. Mutta myös koiras voi tehdä aloitteen ja alkaa päästää naaraita reviirilleen, kun normaalisti se ajaa ne pois sieltä. Kalat kutevat valitsemalleen paikalle ja naaras laskee 250-400 vihertävän-läpikuultavaa mätimunaa. Koiras seuraa naarasta ja hedelmöittää munat. Sen jälkeen vanhemmat jäävät yhdessä vartioimaan mätiä ja reviiriä. Ne ajavat palettikalojen tavoin itseäänkin suuremmat kalat pois mädin lähistöltä. Jopa isot lehtikalat saavat kyytiä pieneltä mutta pippuriselta naaraalta.

Poikaset kuoriutuvat muutaman päivän kuluttua kudusta. Sen jälkeen vanhemmat alkavat kaitsea poikasia. Ne puolustavat niitä itseään suuremmilta kaloilta ja siirtävät niitä paikasta toiseen jotta poikaset löytäisivät riittävästi ravintoa. Poikasille maistuu erityisesti artemia, mutta ne kasvavat nopeasti ja pian niille kelpaa jo hienonnettu hiutale. Itselläni kalat ovat kuteneet jo useita kertoja, mutta aina mäti on yön aikana kadonnut. Ilmeisesti partamonni on syönyt sen tai sitten mäti on homehtunut. Harjoittelunkin piikkiin saattoi mennä pari ekaa kutua, mutta toivottavasti kohta jo tulisi poikasiakin. Olen jo ajatellut mädin siirtämistä erilliseen altaaseen, mutta silloin jäisi näkemättä kun vanhemmat kasvattavat poikasiaan.

Alimmassa kuvassa näkyy timanttikirjoahven koiras jonka kidukseen kasvoi kasvain. Yritin hoitaa kasvainta pitämällä kalaa kolmasti lääkityksessä erllisessä karanteeeni akvaariossa, mutta kun se ei auttanut. Koska kala oli aluksi muuten virkeä niin annoin kasvamen olla. Lisäksi koiras oli jatkuvasti halukas kutemaan kasvaimesta huolimatta. Jossain vaiheessa kutuhalut sitten loppuivat ja koiras alkoi piilotella kasvien seassa. Lopulta se meni niin huonoksi että koin paremmaksi lopettaa sen. Onneksi sain vaihdettua toisen naaraan uuteen koiraaseen ja nyt on taas pariskunta altaassa.

Timanttikirjoahvenen kutukäyttäytymistä (timantit.AVI 2,5 Mt)

Takaisin