Tiikerinuoliainen

(Botia macracantha)(Clown Loach)
Kotiseutu: Sumatra, Borneo (Indonesia)
Lämpötila: 28-30ºC
pH: 6-6,5
Kovuus: alle 5ºdH
Pituus:Luonnossa 40 cm, akvaariossa korkeintaan 20 cm
Lisääntyminen: Harvinaista akvaariossa
Akvaarion koko: väh. 200l, mieluiten yli 500l
Elintavat: Parvikala, väh 6 yksilöä.

Tiikerinuoliainen on erinomainen valinta pohjakalaksi suureen akvaarioon, erityisesti värikkyytensä ansiosta, sillä se on yksi harvoista värikkäistä Botia suvun nuoliaisista. Tiikerinuoliainen on lähinnä hämärässä liikkuva kala, mutta tottuu helposti kirkkaaseenkin valaistukseen ja tulee kyllä syömään valoisaankin aikaan. Tiikerinuoliaiset hoitavat hieman samaa virkaa monnisten kanssa eli se puhdistaa pohjaa tehokkaasti ruuan tähteistä ympäri vuorokauden. Olen joskus kuullut, että tiikerinuoliaiset ja monniset tappelisivat keskenään, mutta itse en ole sellaista huomannut, vaikka olen pitänyt niitä yhdessä. Oikeastaan pohjan siivoomista ja pöyhimistä ei kannata tikrujen käsiin täysin jättääkään, sillä ne tuntuvat kuluttavan huomattavan ajan päivästä koloissa lepäilyyn.

Tiikerinuoliainen viihtyy vain parvessa, ja silloinkin sopiva parven koko olisi vähintään 4-8 yksilöä, itselläni on ollut 4 ja hyvin ovat tulleet toimeen. Tiikerinuoliaiset kannattaisi hankkia kaikki kerralla, etteivät uudet pienikokoiset yksilöt jäisi suurempien jalkoihin. Tiikerinuoliaiset ovat pitkäikäisiä ja saattavat elää lähes 20 vuotta! Eräs ongelma tiikernuoliaisissa on, sillä niiden hinta on aika korkea (10-15€/kpl) ilmeisesti siksi, koska kaikki tiikerinuoliaiset pyydetään vielä luonnosta. Tiikerinuoliainen vaatii lisäksi melko suuren akvaarion, sillä luonnossa se voi kasvaa jopa 40cm pituiseksi! Akvaariossa se kuitenkin jää usein 20cm pituiseksi. Akvaarion koosta on hankala antaa siksi tarkkaa arviota. Tietysti mitä suurempi sitä parempi, mutta alle 300-litraisessa ne eivät oikeen viihdy, vaikka jäävätkin pieniksi. Siksi akvaarion olisi hyvä olla 500 litrainen. Akvaarion pituus on myös ratkaisevat tekijä, sillä kasvaakseem 20 senttiseksi täytyy altaan olla parimetriä pitkä.

Elintavoiltaan tiikerinuoliainen muistuttaa paljolti muita pohjakaloja, mutta sillä on myös omia erikoispiirteitä. Tiikerinuoliainen nimittäin "lepäilee" mielellään paivittäin. Se saattaa jopa kääntyä selälleen pötköttelemään. Lisäksi tiikerinuoliaiset päästelevät omituisia naksahduksia, erityisesti ruokaillessaan. Samalla kun kisaavat mehukkaimmista ruokapaloista, mikä tuntuu olevan jokapäiväistä, ja vaikka ruokaa riittäisi kaikille. Kyseessä on kuitenkin ilmeisesti jonkinlainen vietimistapa, jolla kalat kommunikoivat. Ruuaksi kelpaa kaikki mahdollinen ruoka, erityisesti katkarapupelletti ja surviainen maistuvat. Jopa kasvit joutuvat näiden nakertajien suihin. Erityisen hyvin tuntuu maistuvan papukaijan lehti, joka hävisi heti istutuksen jälkeen ;) Hidaskasvuiset miekkakasvitkin "rei'ittyvät" usein helposti tiikerinuoliaisten toimesta. Siksi niille olisi hyvä antaa kasvipitoista ruokaa, kuten kesäkurpitsaa. Hätätilassa käy myös plekoille tarkoittuja paljon spirulinaa sisältävät pohjatabletit.

Takaisin