Tekniikka

Akvaarion tekniikka muodostuu sähkölaitteista, joista suurin osa on lähes välttämättömiä kaloille terveellisen akvaario ympäristön luomiseksi. Tosin jotkin laitteet, kuten ilmapumppu eivät ole välttämättömiä, mutta esim valaistus on.

Suodatus

Ensisijaisena suodattimena toimii Eheimin 2227 Interval märkä/kuiva suodatin. Pumppausteho suodattimella on 1050 l/h. Veden kierrätystä tärkeämpää on että suodattimessa on riittävän iso tilavuus suodatusmassa, omassani suodatussäiliö on 4,9 litraa. Isoon suodatusmassaan kasvaa paremmin bakteerikanta joka hajottaa haitalliset aineet. Tällöin suodatin toimii biologisena suodattimena. Ulkosuodattimen puhdistusväli on pitkä, n. 3-4 kuukautta.

Toisena, mekaanisena, suodattimena altaassani on Hydorin Crystal Duo R10II 800 litraa tunnissa pumppaava sisäsuodatin, jonka pesen viikon välein. Mekaanisen suodattimen idea on poistaa roskia vedestä, eikä sisältää niinkään kuona-aineita hajottavia bakteereja. Suodatin kierrättää akvaarioni vesimäärän täysteholla viidesti tunnissa ja siksi pidän sitä välillä puoliteholla.

Suodatuksen tehokkuuden ansiosta vesi pysyy kirkkaana ja kiertää altaassa.

EHEIM 2227

Lämmitys

Lämmitin on 100 wattinen sauvalämmitin joka oli jo ensimmäisessä akvaariossa. Koska olen säätänyt sen 26 asteeseen, niin vesi pysyy 28 asteisena tehokkaan valaistuksen ansiosta. Mielestäni 100 W lämmitin riittää siksi hyvin eikä se ole edes kovin usein päällä ja kesällä lämmitin on pakko ottaa pois seinästä.

Valaistus

Valaistus muodostuu kahdesta 30 wattisesta loistelampusta, joista toinen on Arcadia Freshwater (7 500 K) ja toinen Sylvania Aquastar (10 000 K). Sylvania Aquastar on takimmaisena, koska sen valo on vaaleaa. Toisin kuin Arcadia Freshwaterin jonka valo on vihertävää ja voimistaa kasvien väriä.

Valaistusaika on säädetty ajastuskellolla 10 tuntiin. Valaistustehon lisäämiseksi olen lisännyt loisteputkiin heijastuspeilit, jotka tuplaavat valon määrän. Sen takia olen joutunut hieman lyhentämään valaistusaikaa, jotteivat levät alkaisi kasvamaan. Kesällä loisteputket myös lämmittävät vettä.

Yöllä akvaariotani vailaisevat kuuvalot, jotka rakensin valaisinkotelon keskipalkkiin.

Ilmastus

Ilmastuksesta ja kuplista huolehtii 170 litraa tunnissa pumppaava ilma pumppu, joka on niin hiljainen, että samassa huoneessa pystyy jopa nukkumaan. Ilmapumppu on kytketty yhteen pitkulaiseen suutinkiveen. Aiemmin siinä oli kolme suutinta, mutta poistin niistä kaksi.

Veden ilmastaminen ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa. Joissakin suodattimissa on ilmastusmahdollisuus, mutta itse käytän erillistä ilmapumppua. Ilmastus lisää veden happipitoisuutta ja samalla myös kierrättää vettä. Pienissä 20 litran poikasaltaissa olen käyttänyt joskus ilmastusta myös suodatuksena, ilmapumppuun liitettävän vaahtomuovi suodattimen avulla.

Ilmapumppu letkua ja T-liitin Ilmakiviä

Hiilidioksidi

Runsas kasvisto vaatii valaistuksen ja lannoituksen lisäksi myös hiilidioksidin lisäämistä. Siihen tarkoitukseen olen itse rakentanut hiivalla toimivan hiilidioksidipullon. Pullo kestää n. 3 viikkoa, ja lisää kasvien kasvunopeutta.

Estääkseni hiivaliemen joutumisen akvaarioon, rakensin ns. pesupullon jonka kautta hiidioksidi johdetaan akvaarioon. Tällöin voimakkaassa hiivakäymisessä syntyvä vaahto ei kulkeudu akvaarioon vaan jää pesupulloon.

Hiilidioksidi
Takaisin Etusivulle