Täpläpyrstömonninen

(Corydoras caudimaculatus) (Tail-Spot Corydoras)
Kotiseutu: Brasilia (Etelä-Amerikka)
Lämpötila: 23-28ºC
pH: 6,5-7,5
Kovuus: alle 15ºdH
Pituus: 5-6cm
Lisääntyminen: Viljely melko vaikeaa
Sukupuolierot: naaraalla suurempi vatsa
Akvaarion koko: mieluiten väh. 60l
Elintavat: Parvikala, väh 6 yksilöä.

Täpläpyrstömonninen on hieman harvinaisemmasta päästä monnisia. Se on kuitenkin yhtä helppo hoidettava kun muutkin monniset, kunhan sille järjestetään viihtyisät elinolot. Täpläpyrstömonninen on kauniin kirjava keskikokoinen monninen, jonka ruumista peittävät pienet mustat pilkut. Sen erottaa esim. leopardimonnisista, mustan pyrstön tyvessä olevan täplän avulla.

Kuten muutkin monniset myös täpläpyrstömonninen pitää pohjan tonkimisesta. Siksi pohjahiekan olisi oltava mahdollisimman pienikokoista etteivät monnisten viikset vahingoittuisi. Vahingoittuneet viikset ovat herkempiä bakteerien hyökkäyksille, jolloin viikset alkavat "syöpyä". Se puolestaan haittaa monnisten ruuan etsintää. Pohjahiekan lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota hieman valaistukseen, että monnisille järjestetään hieman varjoisampia lepäilypaikkoja, sillä monniset eivät kirkkaasta valaistuksesta. Lisäksi niillä olisi hyvä olla jokin kolo, jonne ne pääsevät tarpeen vaatiessa piiloon.

Täplämonnisten viljely on kohtalaisen vaikeaa, mutta onnistunut akvaariossa. Tärkeintä viljelyssä on saada kalat viihtymään. Lisäksi veden on oltava puhdasta ja mieluiten lämmintä (n.28ºC). Muiden monnisten tapaan kutu tapahtuu kasvien lomassa, jossa kalat "liimaavat" mätimunia kasveihin ja akvaarion laseihin. Mätimunat ovat melko suuria, eli ne havaitsee helposti. Poikaset kuoriutuvat muutaman päivän kuluttua ja tarvitsevat aluksi pieni kokoista ruokaa. Poikasakvaarion vettä kannattaa vaihtaa usein, että veden laatu pysyisi hyvänä. Viljelyn vaikeudesta johtuen täpläpyrstömonniset ovat melko kalliita (~10 €/kpl).

Takaisin