Täplämonninen

(Corydoras caudimaculatus) (Tail-Spot Corydoras)
Kuva täplämonnisesta (© Ismo Korjula) Kotiseutu: Argentiina (Etelä-Amerikka)
Lämpötila: 18-26ºC
pH: 6,5-7,5
Kovuus: 5-15ºdH
Pituus: 5-6cm
Lisääntyminen: Kutee helposti
Sukupuolierot: naaraalla suurempi vatsa
Akvaarion koko: väh. 60l, mieluiten 80 l
Elintavat: Parvikala, mieluiten väh. 6 yksilöä

Täplämonninen on yksi helppo hoitoisimmista ja suosituimmista monnisista. Täplämonnisen tunnistaa helposti suurista neliskanttisista täplistä, joita sen kyljissä on. Suun ympärillä erottuu kaksi paria viiksiä joiden avulla monniset etsivät ruokaa pohjalta. Koska monniset syövät mielellään pohjalta, kannattaa niille antaa pohjatabletteja, että ne saisivat riittävästi ruokaa. Jos ruokaa laitetaan vain pinnalle voivat monniset jäädä ihan ilman ruokaa. Täpläpyrstömonninen, kuten muutkin monniset, hoitaa eräänlaista talonmiehen virkaa eli puhdistaa pohjaa ja möyhii sen kuohkeaksi. Se on helppohoitoinen ja soveltuu aloittelijallekin.

Kuten muutkin monniset ne ovat innokkaita kaivajia ja pohja-aineksen tulisi olla soran sijasta hiekkaa, etteivät monnisten viikset vahingoittuisi. Täplämonniset viihtyvät parvessa ja siksi niitä pitäisi olla vähintään 4 yksilöä. Altaan koko sanelee parven suuruuden, mutta alle satalitraisiin mahtuu korkeintaan 6 yksilöä. Valaistus saisi olla hieman hämärä ainakin osassa akvaariota. Kasvillisuutta saisi olla runsaasti, että kalat tuntisivat olonsa turvallisemmaksi ja pääsisivät pakoon suurempia kaloja. Lepopaikkana saisi olla jokin juurakon alus tai esim. kiven kolo.

Täplämonnisen viljely on helppoa, kunhan huolehditaan veden puhtaudesta ja kalat saavat rauhassa kutea. Kutuintoa voi lisätä syöttämällä kaloille niiden herkkua, eli surviaista. Kutu tapahtuu kasvitiheikössä. Vanhemmat saattavat syödä mätiä, joten poikaset kannattaa eristää vanhemmista ja muista kaloista. Isoissa ja vähäkalaisissa altaissa poikaset saattavat kasvaa kasvillisuuden lomassa, ilman että niitä tarvitsee siirtää. Poikaset kuoriutuvat muutaman päivän kuluttua kudusta ja artemia sopii ensimmäiseksi ruuaksi. Muutaman viikon ikäisille poikasille voi antaa jo hiutalettakin.

Takaisin Monnit ja Nuoliaiset-sivulle