Taistelukala

(Betta splendens) (Siamese Fighting Fish)
Kotiseutu: Thaimaa, Kamputsea
Lämpötila: 26-30ºC
pH: 6-8
Kovuus: alle 20ºdH
Pituus: 6-8cm
Lisääntyminen: Viljely aika helppoa
Sukupuolierot: Koiras värikkäämpi ja pidempieväinen
Akvaarion koko: väh. 40 l
Elintavat: Parittain tai yksin pidettävä kala. Koiraat tappavat toisensa

Taistelukaloja näkee usein pidettävän pienissä "purkeissa", labyrinttielimensä ja pienen koonsa takia. Todellisuudessa taistelukala vaatii kuitenkin aivan samanlaisen akvaarion kun muutkin kalat. Taistelukala on myös tappaja, sillä urokset tappelevat keskenään tappavasti. Jossain päin maailmaa järjestetään jopa "kukkotappelu"-kisoja taistelukaloille. Siksi onkin hyvin tärkeää, että akvaariossa pidetään vain yhtä taistelukala koirasta. Koiraan vihaista luonnetta muita koiraita kohtaan on helppo testata peilillä. Nykyään taistelukaloista on saatavana myös erilaisia evä- ja värimuotoja.

Taistelukala viihtyy pienessäkin akvaariossa, mutta mikäli koiraan kanssa halutaan pitää myös naaraita olisi akvaarion hyvä olla jo suurempi (väh. 70-litrainen), sillä kutuajan ulkopuolella koiras puolustaa reviiriään myös naarailta. Siksi naaraille tulisi järjestää sopivia suojaisia paikkoja, ettei koiras revi niitä hengiltä. Akvaariossa saisi olla runsas pintakasvillisuus ja mahdollisimman vähän virtausta, että taistelukalan saisi liikkumaan akvaariossa, sillä huntueväinen taistelukala ei ole mikään virtaavien vesien asukki. Jos virtaus on liian kova se pysyttelee yhdessä suojaisessa nurkassa tai suodattimen päällä.

Kaikenlaiset ruuat kelpaavat taistelukalalle hyvin, tosin kannattaa ruokkia pinnalle ja huolehtia että myös taistelukala saa osansa ruuasta, muutioin taistelukala voi jopa kuolla nälkään. Samassa akvaariossa ei kuitenkaan kannata pitää suuria ja vilkkaita kaloja, sillä muutoin taistelukalasta tulee ujo ja syrjäänvetäytyvä. Kannattaa myös välttää esim. barbeja ja palettikaloja, sillä ne riuhtovat mielellään taistelukalan eviä, ja se voi tulla niin raadelluksi, että lopulta menehtyy. Se on hieman outoa, että taistelukala puolustaa itseään kyllä lajitovereiltaan, mutta ei mahda kovinkaan paljon muille kaloille.

Taistelukalan viljely on helppoa, muiden labyrinttikalojen tapaan koiras rakentaa vaahtopesän, liimalla sylkensä avulla kelluskasveja kasaan. Pesän alla tapahtuu kutu. Kudun jälkeen naaras on poistettava akvaariosta ja koiras jää yksin vartioimaan pesää. Se puolustaa pesää ja poikasia tunkeutujilta. Lopulta myös koiras kannattaa poistaa, ennen kuin poikaset kuoriutuvat. Siihen menee yleensä muutama päivä kudusta. Poikaset pysyvät aluksi pesässä, ja lähtevät uimaan n. viikon kuluttua. Poikasten kasvatus on melko helppoa.

Takaisin