Sinirihmakala

(Trichogaster trichopterus) (Blue Gourami)
Kuva Sinirihmakalasta (© Laura Holopainen) Kotiseutu: Sumatra
Lämpötila: 26-28ºC
pH: Ei suurta merkitystä
Kovuus: Ei suurta merkitystä
Pituus: 10-12 cm
Lisääntyminen: Viljely aika helppoa
Sukupuolierot: Koiraalla selkäevä teräväkarkinen, naaraalla pyöreä
Akvaarion koko: väh. 120 l, mieluiten yli 150 l
Elintavat: Haaremina, yhtä koirasta kohden ainakin kaksi naarasta.

Sinirihmakalat ovat ehkä helppohoitoisimpia rihmakaloja ja väritykseltäänkin oikein näyttäviä, sen suosiosta johtuen siitä on myös kehitetty useita erilasia värimuotoja. Kotiseuduillaan ihmiset jopa syövät sinirihmakaloja.

Sinirihmakaloja varten kannattaa hankkia melko iso mieluiten 150 l akvaario, jolloin naaraille on helppo järjestää kasveista piilopaikkoja, sillä koiraat ovat melko kovakouraisia naaraita kohtaan. Itselläni oli joskus pariskunta 85 litraisessa ja koiras käsitteli välillä naarasta aika raa'asti. Hankinkin lopulta kaksi naarasta, mutta allas oli niille kuitenkin liian pieni. Akvaarion sisustuksessa kannattaa ottaa myös huomioon, että sinirihmakala ei viihdy kirkkaassa valaistuksessa eikä kovassa virtauksessa. Siksi pinnalla kannattaa käyttää kelluslehtisiä kasveja, joiden alla sinirihmakalat majailevat.

Sinirihmakalan viljely on aika helppoa, kunhan kutuallas noudattelee suurinpiirtein edellä mainittua sisutusta ja veden lämpötilaa nostetaan 26-28ºC:een. Lisäksi vedenpintaa olis hyvä laskea niin että vettä jää n. 15-20cm. KOiras rakentaa aluksi vaahtopesän joka voi olla hyvin suuri, mutta se on tarpeen sillä kudun aikana naaras laskee tuhansia mätimunia, jotka nousevat kuplien joukkoon. kudun jälkeen koiras ajaa naaraan pois ja jää yksin vartioimaan pesää. Poikasten kuoriuduttua myös koiras poistetaan akvaariosta ja poikasia aletaan ruokkia säännöllisesti. Aluksi kannattaa antaa pienikokoista ruokaa tai esim. jauhettua munankeltuaista. Osa valtavasta poikasmäärästä voi silti kuolla nälkään, ja muutenkin poikasten kasvu vaihtelee suuresti, joten niitä kannattaa lajitella vähän koon mukaan eri akvaarioihin.

Takaisin