Seeprakala

(Brachydanio rerio) (Zebra Danio)
Kotiseutu: Etu- ja Itä-Intia
Lämpötila: 20-25ºC
pH: 6-8
Kovuus: alle 15ºdH
Pituus: 5-6cm
Lisääntyminen: viljely helppoa
Sukupuolierot: Koiras hoikka ja naaras pulleampi
Akvaarion koko: Mieluiten 80 l, mutta ennen kaikkea pitkänomainen
Elintavat: Parvikala, väh 6 yksilöä.

Seeprakala on helppohoitoinen karppikala, joka on yksi akvaarioden peruskaloista. Se on usein aloitelijankin valinta ensimmäiseen akvaarioon. Seeprakalan tunnistaa useista sinisistä ja valkoisista poikkiraidoista. Lisäksi peräevässä ja pyrstössä on keltaisia raitoja. Seeprakala on nopea ja vilkas uimari, joka liikkuu mielellään pinnan tuntumassa.

Seeprakala on parvikala, mutta parvesta muodostuu usein pariskuntia. Veden laadulla ei ole suurta merkitystä, sillä seeprakala pärjää sekä happamissa että emäksisissä vesissä. Kovan uimahalun takia akvaarion tulee olla mahdollisimman pitkä ja suodatusvirtaus pinnassa saa olla voimakas.

Seeprakalat kuteva hyvin helposti. Seura-akvaariossa mätimunat tulevat helposti syödyiksi ja siksi olisi hyvä siirtää kutupari toiseen melko tilavaan akvaarioon. Akvaario sisustetaan runsaasti kasveja käyttäen ja pohjalle laitetaan soraa. Naaras siirretään akvaarioon ensin ja koiras myöhemmin. Lämpötilaa kannattaa nostaa pari astetta kutuinnon nostamiseksi. Kutu tapahtuu usein aamulla. Koiras ajaa naaran kasvitiheikköön, jossa kutu tapahtuu. Naaras voi laskea 300-500 mätimuniaa. Kudun jälkeen vanhemmat poistetaan akvaariosta. Poikaset kuoriutuvat muutaman päivän kuluttua ja lähtevät uimaan vaajan viikon kuluttua kudusta. Poikasten kasvatus on helppoa ja nopeaa, mutta alussa ruuan on oltava hyvin pienikokoista.

Takaisin