17.6.2004

Savikuulien valmistus

Savikuulat tai saviturvepallerot ovat tyypillisiä pohjalannoitteita. Niitä on helppo valmistaa itse ja ne korvaavat kaupallisia tuotteita. Netissä on useita muitakin sivuja joissa neuvotaan valmistamaan näitä palluroita.

Raaka-aineet ja tarvikkeet:
• Punasavea (kilosta tekee jo valtavasti kuulia)
• "Terästettä" (laitetaan kuulan sisälle, kuten turve, rautatabletit, PMDD tms.
• Veitsen tai rautalangan (jos savea pitä leikata)
• Mahdollisia suojavaatteita ja alustoja.
Tarkoituksena oli valmistaa pohjalannoitteita erityisesti miekkakasveille. Olin jo aiemmin harjoitellut kuulien valmistusta, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla pupunpapanoita kuulien sisässä (Kuva 2. Samassa taloudessa kun sattui juoksentelemaan muutaman kani.

Raaka-aineena käytetään aivan tavallista punasavea. Itse hankin saveni akvaarioseuran kautta, mutta sekin on peräisin askarteluliikkeestä. Periaatteessa savea voi kerätä ihan luonnostakin, silloin pitää tietysti olla tarkempana, että savi on myös puhdasta. Askartelukauppojen savessakin on ollut kuulemma huonojakin eriä.

Aloitin kuulien valmistamisen leikkaamalla noin puolen kilon palan savea. Siitä sitten pyörittelin palloja ja pötköjä (Kuva 3), joihin jokaiseen laitoin sisälle muutaman kanin papanan. Palloihin riitti yksi ja pilleri-pötköhin kolme. Voi olla että palloihinkin olisi voinut laittaa enemmän, koska papanat ovat aika pieniä. Aika näyttää miten papanat näkyvät kasvien kasvussa.

Pyörittely vie aikaa ja valmistin kokeeksi kaksi lautasellista savikuulia. Aikaa kului pari tuntia. Kuvassa näkyvästä noin kilon saviköntistä kului ehkä puolet. Omista savikuulistani tuli aika pieniä kork. 2 senttiä halkaisijaltaan. Koko ja muoto ovat jokaisen itse valittavissa.

Kun kuulat ovat valmiita ne voi kuivattaa uunissa, mutta itse laitoin omat kuulani lautaselle akvaariovalaisimen päälle kuivamaan. Päivän kuivatuksen jälkeen kuulat olivat kuivaneet (Alin kuva), ja väritys oli muuttunut vaaleammaksi.

Alimmassa kuvasarjassa näkyy saviturvepallojen vaikutus. Valmistimme helmikuun alussa 2004 Akvaarioseurassa saviturvepalloj. Laitoin niitä miekkakasveilleni ja neljän kuukauden aikana tapahtunut kasvu näkyy kuvasarjassa. Kasvit olivat olleet minulla jo vuoden, mutta eivät kasvaneet juuri lainkaan ennen saviturvepallojen lisäämistä. Saviturvepallojen seassa oli myös tavallisia savi palloja joten on vaikea sanoa kumpia kuvissa näkyvän kasvin juurelle laitettiin. Hiekan vaihto saattoi myös vaikuttaa kasvuun, ainakin lannoitteet pysyvät paremmin hiekassa kun sorassa.

Takaisin