Sinieväpleko L-239

(Ancistrini sp.)(Blue Panaque)

Kotiseutu:Venezuela, Rio Orinoco
Lämpötila: 23-27ºC
pH:6,0-7,0
Kovuus: 2 - 6ºdH
Pituus:10-12cm
Lisääntyminen:Harvinaista akvaariossa
Sukupuolierot:Koirailla parta ja hammasmaiset rintaevien reunat
Akvaarion koko: väh. 150 l
Elintavat: yksin tai parvessa

Sinieväplekon tunnistaminen on helppoa. Väritys on kauttaaltaan samettisen sininen. Ruumiin muoto on jykevä ja pää suhteellisen suuri. Kokonsa ja näkönsä puolesta se soveltuu mainiosti seura-akvaarioon. Luonne on omien kokemuksieni mukaan arka. En ole nähnyt omaani moneen viikkoon. Jostain syystä se ei ole kovin halukas tulemaan näkyville, toisin kun salamanteriplekot (L-134), jotka eivät muuta tekisi kun kulkisi altaam etuosissa ruokaa etsimässä. Sinievä ei ole aggressiivinen muita kaloja kohtaan ja viihtyy hyvin muidenkin plekojen kanssa.

Akvaariossa tulisi olla kohtalaisen hämärä valaistus ja paljon piilopaikkoja, kuten kiviluolia ja kantoja. Kasveja saisi olla runsaasti vaikkakin sinieväpleko jättää kasvit rauhaan. Kasvien syönnin ehkäisemiseksi kannattaa lisäksi antaa esim. kesäkurpitsaa tai spirulinatabletteja.

Suomessa sinievä on melko uusi tuttavuus eikä niitä siksi ole viljeltykään, mutta ulkomailta on raportoitu satunnaisista kututapahtumista. Koiraalle kasvaa pitkä parta ja rintaeviin muodostuu hammasmaisia piikkejä.

Takaisin