Platy

(Xiphophorus maculatus)
Kotiseutu: Etelä-Meksiko ja Guatemala (Väli-Amerikka)
Lämpötila: 23-25ºC
pH: 6,5-8
Kovuus: yli 4ºdH
Pituus: koiraat 4cm ja naaraat 6cm
Lisääntyminen: hyvin helppoa
Sukupuolierot: Koiras pienempi ja sillä on eväsiitin
Akvaarion koko: väh. 40 l
Elintavat: Vilkas ja rauhallinen parvikala. Yhtä koirasta kohden kaksi naarasta.

Platy on miljoonakalan ja miekkapyrtön tapaan helppohoitoinen aloittelijoillekin sopiva kala. Platyt viihtyvät parvessa ja pareittain, tosin mieluiten vähintään kaksi naarasta yhtä koirasta kohden. Platyilla kaksikin naarasta riittää yhtä koirasta kohden, sillä platy koiraat jahtaavat naaraita melko vähän verrattuna esim. miljoonakaloihin. Myös platysta on jalostettu erilaisia värimuotoja, suosituimpana kuitenkin on pysynyt korallin punainen värimuunnos. Kuvissa olevat platyni ovat Mickey Mouse värimuunnosta, koska korallin punaista ei hankinta hetkella kaupassa ollut, mutta aika punaisiahan nuokin ovat. Toinen yleinen väritys on västäräkki.

Akvaarion kooksi riittää jo 40-litrainenkin, mutta isoon akvaarioon voi hankkia huomattavasti suuremman parven. Kasvillisuutta saisi akvaariossa olla runsaasti, mutta valaistuksen ei tarvitse olla erityisen kirkas. Toisaalta esim. kasvilamppujen alla punaiset platyt oikein hohtavat. Platyt ovat yksi ainoista synnyttävistä hammaskarppeista, jotka viihtyvä vedessä, jonka pH on alle 7. Se johtuu sitä, että vesiolot kalojen kotiseuduilla vaihtelevat suuresti. Platyt elelevät veden pintakerroksissa ja nyppivät pii- ja viherleviä mielellään. Välillä vaikuttaa oikeastaan siltä etteivät ne mitään muuta teekään, kun nyppivät levää kasvien lehdiltä.

Platyjen viljely on helppoa, koska platy synnyttää eläviä poikasia. Ja on oikeastaan vaikeaa saada kaloja olemaan lisääntymättä, tosin koska kalat syövät omia poikasiaan ja siksi kalakanta pysyy kurissa, mikäli poikasia ei siirrä suojaan emojen ahnailta suita. Naaras synnyttää 10-60 poikasta kolmen viikon välein. Ensimmäisellä kerralla poikasia tulee usein vain n. 10 tai vähemmän, mutta pikku hiljaa poikasmäärä alkaa kasvaa samalla kun naaras kasvaa, mutta iän myötä se alkaa syödä poikasia. Poikaset ovat jo syntyessään uimakykyisiä, mutta pienikokoisia 6-8 mm. Poikasten kasvatus on helppoa ja ne syövät jo synnyttyään hienonnettua hiutaleruokaa. Kasvatus on helppoa, kunhan poikasia ruokitaan säännöllisesti, silloin suurin osa poikasista, tai jopa kaikki poikaset selviytyvät aikuisiksi.

Omat platyni saivat poikasia n. viikon kuluttua ostopäivästä. Ensimmäisen emon poikaset joutuivat akvaariossa parempiin suihin, mutta toisen naaraista onnistui siirtämään synnytys altaaseen, ja näin pelastui 11 poikasta. Siirsin poikaset siitä 20 litran poikasaltaaseen, jossa ne saavat rauhassa kasvaa, ennen kuin pääsevät takaisin akvaarioonn.

Takaisin