Piikkisilmä

(Pangio Kuhlii Cobitidae) (Coolie Loach)
Kotiseutu: Thaimaa, Malesia ja Singapore (Kaakkois-Aasia)
Lämpötila: 24-30ºC
pH: 6-8
Kovuus: 2-10ºdH
Pituus: 8-12cm
Lisääntyminen: Viljely melko vaikeaa
Sukupuolierot: Koiras hoikempi ja naaras pulleampi
Akvaarion koko: väh. 80 l
Elintavat: pohjaa siivoava parvikala, väh 6 yksilöä.

Piikkisilmät ovat ehkä erikoisen ulkomuotonsa takia suosittuja pohjanpuhdistajia, jopa aloittelijoiden akvaarioissa. Piikkisilmät muistuttavat epäilemättä matoja ja siksi jotkut kutsuvat niitä matokaloiksi. Piikkisilmiä on useita eri lajeja ja, itselläni aikanaan ja kuvissakin olevat, raidalliset piikkisilmät ovat ilmeisesti tarkalleen Siiamin piikkisilmiä.

Piikkisilmät viihtyvät hämärässä, mutta tulevat päivälläkin hämäriltä alueilta ruokaa etsimään. Piikkisilmät viihtyvät parvessa ja niitä ei siksi kannata pitää yksin. Niillä on kummallinen tapa ahtautua pineniin koloihin. Itselläni oli aikoinaan muovinen somiste laiva akvaariossa, ja yksi piikkisilmistä oli onnistunut kuristautumaan laivan mastossa olevaan koriin. Poistin laivan korin samantien. Akvaariota siivotessa ja esim. kantoja nostellessa huomaa, kuinka nopeita piikkisilmät ovat, kun ne ampaisevat kuin salamat karkuun.

Piikkislmien kudetus on ilmeisesti melko vaikeaa, mutta ne saattavat sattumalta kutea akvaariossa, mutta kudettaminen on vaikeaa. Kutu tapahtuu pintakasvien seassa ja kalat laskevat vihertäviä mätimunia kasvien joukkoon. Jos kasvillisuutta on runsaasti osa poikasista voi kasvaa aikuisiksi.

Takaisin