Palettikääpiöahven (Apistogramma panduro)

Kotiseutu: Peru, Etelä-Amerikka
Lämpötila: 25 - 28 ºC
pH: 5.0 - 6.5
Kovuus: alle 10 ºdH
Pituus: koiras 7-8 cm, naaraat 4-5 cm
Lisääntyminen: Mahdollista
Sukupuolierot: Koiras sininen, naaraat kellertäviä ja mustamahaisia.
Akvaarion koko: väh. 120-150 l
Elintavat: Reviirikala, pidettävä haaremina 1 koiras ja 2-3 naarasta

Palettikääpiöahven on pienikokoinen kirjoahven, joka soveltuu hyvin seura-akvaarioon. Se ei ole erityisen hyökkäävä muita kaloja kohtaan. Varsinkin koiraat ovat melko säyseitä, alle 200 litraiseen ei kannata ottaa yhtä enempää. Naaraita sen sijaan voisi olla 3-4 yhtä koirasta kohden. Naaraat ovat hivenen äksympiä, joten tappeluiden välttämiseksi, niiden määrän kanssa kannattaa olla tarkempana. Naaraat käyvät helposti itseään muistuttavien kalojen kimppuun.

Akvaarion tulisi olla hieman hämärä, jotta kalojen värit pääsevät oikeuksiinsa. Pohjamateraaliksi sopii hyvin hieno hiekka. Kasveja voi kannattaa olla mahdollisimman paljon, että naarailla olisi muutakin tekemistä kun hätyyttää toisiaan. Pesäkoloja ei koskaan ole liikaa, joten sopivia pikkuruukkuja löytyy vaikkapa akvaarioliikkeestä.

Kuten aiemmin mainitsin palettikääpiöt kutevat luoliin. Pariskunta valitsee sopivan luolan ja alkaa vartioida sitä. Kalat puhdistavat luolaa ja lähiympäristöä. Naaras puhdistaa eriyisesti luolan katon, jonne se kiinnittää mätimunat. Koiras seuraa naarasta ja hedelmöittää munat. Kudun jälkeen koiras jää vartioimaan munia. Munien kuoriutuminen kestää muutaman päivän, jonka jälkeen poikaset lähtevät uimaan. Ruuaksi kelpaa artemia.

Takaisin