Akvaario-opas

Netistä varmasti löytyy useita sivustoja, joissa annetaan neuvoja aloittelevalle akvaristille, mutta ajattelin koota tänne asioita, joita itse pidän tärkeänä harrastuksen alussa. Itse harrastushan saa usein alkunsa toisen harrastajan akvaariosta. Se on sinänsä ihan hyvä tapa. On helpompi aloittaa, kun on jokin esikuva, minkä pohjalta alkaa luoda omaa allastaan.

Itse kehoittaisin alussa kokoamaan asioita hieman yhteen. Eli kaikkea mitä tietää harrastuksesta jo ennestään, ja ottamaan selvää noiden tietojen oikeellisuudesta. Tietojen tarkastaminen ja päivittäminen on tärkeää, sillä ihmiset luulevat että akvaario vain ostetaan ja tuodaan kotiin, isketään vedet, kalat ja kasvit altaaseen. Sitten ihmetellään kun kaloja kuolee. Monet ihmiset eivät tiedä muita akvaariokaloja kun kultakalan ja ottavat sellaisen usein ensimmäiseen altaaseensa. Niin kovin usein se allas on kuitenkin aivan liian pieni. Kun kokoaa asioita ja karsii väärät tiedot pois, on paremmat mahdollisuudet välttää aloittelijan suurimmat ongelmat jo ennen harrastuksen alkua.

Jos on jo jonkinlainen käsitys altaan tulevasta kalastosta ennen akvaarion hankkimista, kannattaa akvaarion koko valita kalojen mukaan. Eli jos haluaa jo alussa isoja lajeja akvaarioonsa, kannattaa suosiolla panostaa mahdollisimman suureen altaaseen. Eli leväbarbeja tiikerinuoliaisia tai isoja kirjoahvenia havitelevien on parasta aloittaa vähintään 300 litraisista, mielellään 500 litraisista. Pieniä tetroja ja monnisia mahtuu mukavasti jo alle 100 litraiseenkin. Oikeastaan kaikissa kalaryhmissä on sekä pieniä että isoja lajeja.

Jos taas ei tiedä vielä mitä kaloja haluaa akvaarioonsa, on parempi miettiä ensiksi sopivaa allasta. Ensimmäinen akvaario on usein n. 60 litrainen tai pienempikin, mutta kannattaisi aloittaa niin suuresta kun lompakko ja tila antavat myöden. 100 litrainenkin on jo parempi kun ihan pikku purkki. Isossa akvaariossa ongelmia tulee usein vähemmän ja siihen on mahdollisuus rakentaa kalasto suuremmasta kalavalikoimasta. Mikäli tyytyy pieneen altaaseen, tulisi muistaa, että ei mielellään alle 40 litraista, sen määrää jo Maa- ja metsätalousministeriön eläinsuojelupäätös.

Akvaarion sijoittaminen

Akvaarion "käynnistäminen"

Kalojen hankinta

Takaisin Etusivulle