Neontetra

(Paracheirodon innesi) (Neon tetra)
Kuva Neontetrasta (© Satu Jäske) Kotiseutu: Amazon
Lämpötila: 20-24ºC
pH: alle 7
Kovuus: alle 10ºdH
Pituus: 4cm
Lisääntyminen: Viljely on aika helppoa
Sukupuolierot: Koiras hoikka ja naaras pulleampi
Akvaarion koko: 40-50 l
Elintavat: Pieni parvikala, väh 6 yksilöä. Viihtyy parhaiten suuressa väh. 10-15 yksilön parvessa

Neontetra on ollut vuodesta toiseen yksi yleisimmistä akvaariokaloista Suomessa. Se johtuu ehkä neonteran helppohoitoisuudesta, sillä se sopii aloittelijallekin ja hyvin monen kokoisiin akvaariohin. Neontetran tunnistaa helposti sinisesta poikkiraidasta. Sinisen poikkiraidan alla on vaalea vatsa. Pyrstön tyvi on punainen.

Neontetra viihtyy hyvin tiheäkasvuisessa mielellään hieman hämärässä, kuten pohjan tuntumassa. Pienenä parvena se liikkuu vilkkaasti kasvien seassa ja pohjan lähistöllä. Neontetraa ei suositella samaan akvaarioon suuri suisten isojen kirjoahvenien kanssa, kuten lehtikalan. Jos kuitenkin onnistuu ostamaan neontetrat ensin ja kasvattaa ne 4cm pituisiksi, voi pienellä varauksella hankkia lehtikaloja. Mutta olen kuullut että jotkut ovat onnistuneet tässä. Veden tulisi olla hieman hapanta ja pehmeää sekä lisäksi ruskehtavaa ja vanhahkoa. Neontetra viihtyy tällöin paremmin, muuta tulee toimeen myös tuoreessa ja kirkkaassa vedessä.

Neontetran viljely on aika helppoa. Viljelyä varten tarvitaan pieni 20-40 litran allas, jonka vesi on hieman hapanta ja pehmeää. Lämpötilan pitäisi olla n.24ºC. Pohjalle kannattaa laittaa kuturitilä ja kasvitiheikkö. Kalat kutevat yleensä yöllä ja siksi kalat kannattaa siirtää akvaarioon jo aamulla, että ne ehtivät sopeutua kunnolla. Naaras voi laskea n. 100 mätimunaa ja vanhemat on siirrettävä välittömasti pois, etteivät ne syö mätiä. Akvaario kannattaa sen jälkeen hämärtää, sillä mäti homehtuu helposti. Poikaset kuotiutuvat 24 tunnin kuluttua kudusta vajaan viikon kuluttua ne lähtevät uimaan. Poikasille on tarjottava aluksi hyvin pienikokoista ruokaa.

Takaisin