Neonsateenkaarikala

(Melanotaenia praecox) (Neon Rainbow)

Kotiseutu:New Guinea
Lämpötila: 22-28ºC
pH:6,5-7,5
Kovuus: 5-10 ºdH
Pituus:6-7 cm
Lisääntyminen: Melko helppoa
Sukupuolierot:Koiraan kärjet ovat koirailla punaiset ja naarailla keltaoranssit.
Akvaarion koko: väh. 150 l
Elintavat: Vilkas parvikala, väh 6 yksilöä.

Neonsateenkaarikala on sateenkaarikalaksi melko pieni. Koiraatkin jäävät usein 7 senttisiksi. Neonsateenkaarikala on saanut nimensä sen neoninsininä hohtavista kyljistään. Koiraat erottaa naaraista koon, mutta myös evien reunojen värityksen perusteella. Koirailla evien reunat ovat kirkkaan punaiset ja naarailla vastaavasti punaoranssit. Naaraat ovat myös hieman solakampia kun koiraat.

Parvikalana neonsateenkaarikalaa pitäisi pitää ainakin 5 kappaleen parvessa, ja mielellään siten että naaraita olisi enemmän kun koiraita. Koiraat saattavat nimittäin olla hyvinkin innostuneita kutemaan, ja stressaavat naaraita muutoin liikaa. Altaan tulisi olla melko suuri, vähintään 150 litrainen, koska nämä kalat ovat hyvin vilkkaita ja uivat koko ajan altaassa ees taas.

Ruuaksi kelpaavat kaikenlaiset ruuat. Hiutaleet, pohjatabletit sekä elävä- ja pakasteruoka. Kalojen ruokahalu on valtava ja neonsateenkaarikalat ovat yleensä aina ensimmäisenä luukulla ruokaa hakemassa.

Kuteminen on mahdollista ihan seura-akvaariossakin jos vaan olosuhteet ovat otolliset. Yleensä riittää että allas on tilava ja hyvinhoidettu. Kalat kutevat aamun sarastaessa yleensä kasvitiheikköön. Koiras tekee aloitteen ja yrittää houkutella naaraita kasvitiheikköön. Kun sopiva naaras löytyy kalat kutevat kasvien sekaan. Mäti kannattaa siirtää kasvatusaltaaseen jos poikasia haluaa kasvattaa, sillä muutoin vanhemmat syövät kutunsa hyvin nopeasti. Itse olen siirtänyt allasta siivotessa ylimääräisiä kasvilatvoja rapualtaaseen, jossa poikaset ovat sitten kuoriutuneet. Itse asiassa poikasia tuli ensimmäistä kertaa aivan vahingossa kun siirsin jaavansammaleella varustetun juurakon rapualtaaseen :)

Poikaset kuoriutuvat n. viikon kuluttua kudusta ja pärjäävät aluksi ruskuaispussinsa kanssa. Aluksi poikasia kannattaa ruokkia likoeläimillä tai vastaavalla hyvin pienikokoisella ruualla, sillä artemian toukat ovat aluksi liian suuria. Niitä voi alkaa antaa n. kaksiviikkoisille poikasille. Poikasten kasvu on hyvin hidasta, mutta sitä voi nopeuttaa ruokkimalla poikasia säännöllisesti kuten kalanpoikasia yleensä, eli viidesti päivässä. Vettä on vaihdettava siksi usein, mieluiten parin päivän välein ja suhteellisen reilusti, yli 50% jotta veden laatu pysyisi mahdollisimman hyvänä.

Takaisin