Mustaneontetra

(Hyphessobrycon herbertaxelrodi Géry) (Black Neon tetra)
Kotiseutu: Rio Taquari, Brasilia (Etelä-Amerikka)
Lämpötila: 23-27ºC
pH: mieluiten hieman hapan
Kovuus: alle 10ºdH
Pituus: 4-5 cm
Lisääntyminen: melko helppoa
Sukupuolierot: Koiras hoikempi ja naaras pulleampi
Akvaarion koko: väh. 60 l
Elintavat: Parvikala, väh 6 yksilöä.


Mustaneontetra ei ehkä pärjää väriensä puolesta neontetralle, mutta se on kuitenkin helppohoitoinen ja myös helposti viljeltävissä. Ei Mustaneontetra myöskään ruma ole, on oikeastaan vain hyvä että on jotain vaihtelua "tavallisiin" neonteroihin. Lisäksi Mustaneontetraa on helpompi pitää lehtikalojen kanssa, koska se kasvaa korkeammaksi ja lehtikalojen on vaikeampi syödä niitä.

Mustaneon tera viihtyy muiden tetrojen tapaan happamassa ja hieman emäksisessä vedessä. Kasvillisuutta saisi olla runsaasti, mutta ei kannata unohtaa myöskään kiviä ja kantoja. Valaistus ei myöskään saisi olla kovin kirkas, muutoin kalat hakeutuvat kasvien alle "varjoon". Mustaneontetra on muiden tetrojen tapaan parvikala. Siksi se viihtyy vain parvessa ja sopiva parven koko olisi 4-6 kalaa, mutta kuten kaikilla teroilla mitä suurempi parvi sitä näyttävämpi.

Viljely on aika helppoa ja kalat voivat kutea 4-5 kuukaudenikäisinä, heti sukukypsyyden saavutettuaan. Tärkeää viljelyssä olisi kuitenkin erottaa koiraat ja naaraat toisistaan esim. lasilevyn avulla. Kutuakvaarioksi sopii 10-20 litrainen akvaario jossa on kaloille sopivaa hieman hapanta ja pehmeää vettä sekä kuturitilä ja kasvitiheikköjä. Vanhemmat on parasta poistaa kudun jälkeen. Parin päivän kuluttua poikaset kuoriutuvat ja niille voi tarjota erilaisia vesikirppuja. Kun poikaset ovat kasvaneet hieman ne on parempi siirtää suurempaan akvaarioon.

Takaisin