Mustamolli

(Poecilia sphenops) (Molly)
Kotiseutu: Texasista Kolumbiaan (Väli-Amerikka)
Lämpötila: 25-28ºC
pH: 7-8
Kovuus: 5-30ºdH
Pituus: 6-7cm
Lisääntyminen: Hyvin helppoa
Sukupuolierot: Koiras pienempi ja sillä on eväsiitin
Akvaarion koko: väh. 80 l
Elintavat: Rauhallinen ja vilkas parvikala. Yhtä koirasta kohden väh. kaksi naarasta.

Mustamollia ei esiinny luonnonvaraisena vaan se on risteytetty. Sen elinolosuhteet ja käyttäytyminen noudattavat kuitenkin mollia hyvin paljon. Nykyäänkin kun ostaa mustan mollin voi osa poikasista olla kirjavia, kuten keskimmäisestä kuvasta näkyy, koska mustamolli on alunperin luotu ristetyttämällä ja musta väri ei näytä olevan vallitseva ominaisuus.

Mustamolli viihtyy parvessa tai parittain, mutta mustia mollejakin kannattaa pitää yhtä koirasta kohden kolmea naarasta. Akvaarion tulisi olla hyvin runsaskasvinen mielellään, että poikasille on piilopaikkoja. Akvaarionvalaistus saisi myös olla mieluiten kirkasta.

Viljely on helppoa, sillä kalat synnyttävät eläviä poikasia ja poikaset ovat melko suuria jo syntyessään, mutta ainakin omien kokemusteni mukaan vanhemmat syövät poikasiaan. ja mustamollin poikaset ovat syntyessään melko heiveröisiä ja niiden uimataito on huono. Siitä huolimatta olen kasvattanut vuosien ajan itse kaikki mustat mollini. Poikasten kasvatus on helppoa ja kasvu nopeaa.

Takaisin