Miljoonakala

(Poecilia reticulata) (Guppy, Milloins Fish)
Kotiseutu: Trinidad, Venezuela, Peru, Guayana ja Brasilia (Etelä-Amerikka)
Lämpötila: 23-26ºC
pH: ei suurempaa merkitystä
Kovuus: ei suurempaa merkitystä
Pituus: 4-6cm
Lisääntyminen: Hyvin helppoa
Sukupuolierot: Koiras pienempi ja värikkäämpi, lisäksi sillä on eväsiitin
Akvaarion koko: väh. 40 l
Elintavat: Pinnassa viihtyvä parvikala. Yhtä koirasta kohden väh. kolme naarasta.

Miljoonakala on yksi tunnetuimpia ja erityisesti aloittelijoiden suosima helppohoitoinen akvaariokala. Miljoonakalasta on jalostettu mitä värikkäämpiä ja erilaisimpia evämuotoja. Miljoonakalan tunnistaa helposti solakasta ruumiista ja naaraiden pyöreästä pyrstöstä. Koiraiden väritys vaihtelee jalostuksen takia. Jalostuksen ja yltiöpäisen lisääntymisen takia esimerkiksi minä itse kyllästyin miljoonakaloihin ja ne olivat ainoat kalat jotka olen hyvissä mielin pystynyt lopettamaan.

Miljoonakala on parvikala, mutta naaraita tulisi olla kolme kertaa enemmän kuin koiraita, sillä koiraat häärivät "aina mielessä" periaatteella naaraiden ympärillä. Jalostetut muodot ovat tarkempia veden laadusta, mutta yleisesti ottaen miljoonakalat viihtyvät kaikenlaisissa vesissä. Itselläni on ollut miljoonakaloja sekä ja lievästi emäksisessä että hieman happamassa vedessä ja hyvin ovat pärjäneet. Huntupyrstösiä koiraita ei kuitenkaan saa pitää taistelukala koiraan kanssa samassa akvaarossa, sillä taistelukala luulee miljoonakalaa helposti lajitoiverikseen ja voi pahoinpidellä niitä.

Miljoonakalat lisääntyvät aivan varmasti mikäli molempia sukupuolia on samassa altaassa. Poikaset kehittyvät naaraan sisällä. Kun poikaset ovat uimakykyisiä naaras "synnyttää" ne. Naaras voi kuitenkin syödä omia poikasiaan, joten ohyvä käyttää erillistä kelluvaa synnytys-allasta tai pinta- ja köynnöskasveja on oltava runsaasti akvaariossa, että poikasilla on piillopaikkoja. Poikasia tulee kerralla 20-60 ja naaras voi synnyttää kuukauden välein. Poikaset kasvavat nopeasti ja ovat sukukypsiä noin kuukauden ikäisinä. Siksi on mahdollista että miljoonakalakanta kasvaa akvaariossa miljoonaan.

Itselläni oli josku toista sataa miljoonakalaa 85- litraisessa akvaariossani. Se on kummallista kun sitä ei edes huomaa sillä miljoonakalat lisääntyvät niin nopeasti että on pian vaikea sanoa kuinka monta niitä on ja kannan pikku hiljaa kasvaessa kaloja on yht'äkkiä 100! Onneksi sain myytyä kalat akvaarioliikkeeseen.

Takaisin