Miekkapyrstö

(Xiphophorus helleri) (Swordtail)
Kotiseutu: Väli-Amerikka
Lämpötila: 22-28ºC
pH: 7-8
Kovuus: 5-30ºdH
Pituus: Naaraat 12 cm ja koiraat 10cm
Lisääntyminen: Hyvin helppoa
Sukupuolierot: Koiraalla pyrstössä miekka, ja lisäksi sillä on eväsiitin
Akvaarion koko: väh. 80 l, mieluiten yli 100 l
Elintavat: Parvikala, yhtä koirasta kohden väh. kaksi naarasta

Miekkapyrtö on yksi aloittelijoiden suosikkikaloista, varsinkin jos ensimäinen akvaario sattuu olemaan hieman suurempi, sillä miekkapyrstöt kasvavat melko suuriksi. Miekkapyrtö on suosittu myös siksi, koska sen kotiseudulla ympäristö ja vesiolot vaihtelevat, joten se pärjää akvaariossa hyvin. Suosionsa takia miekkapyrstöstä on jalostettu erilaisia värimuotoja. Yleisin on kuitenkin korallinpunainen värimuoto, joka on saatu aikanaan platyn kanssa risteyttämällä. Luonnonvaraisenahan miekkapyrtöt ovat tummanvihertäviä. Miekkapyrstö on tavallaan parivkala, mutta sitä ei kannata pitää pareittan, vaan esim. kolmea naarasta kohden yhtä koirasta.

Muiden hammaskarppien tavoin miekkapyrstöt viihtyvät parhaiten hieman emäksisessä vedessä eli pH saa olla lähempänä 8. Siksi se ei oikein sovellu tetrojen asuinkaveriksi, ellei sitä kunnolla kotiuteta uuteen veteen. Jotkut viljellyt kannat on nykyään kasvatettu neutraalissa vedessä (pH 7) ja siksi niitä voi yhdistää tetrojen kanssa mikäli pH ei ole alle 6. Akvaarion tulisi olla tilava ja runsaskasvinen. Miekkapyrstöt liikkuvat lähinnä veden yläkerroksissa, mutta siirtyvät myös veden keski- ja alakerroksiin ruokaa etsiessään. Miekkarpyrstöt ovat myös tehokkaita viherlevien nyppijöitä, joten niille ei tarvitse välttämättä antaa säännöllisesti viherruokaa.

Koiraat tunnistaa naaraista pitkän miekkamaisen pyrstön avulla. Naaraat ovat myös pulleampia ja yleensä hieman suurempia. Naaraille ei yleensä kasva miekkaa, mutta joskus niillä on hyvin pieni miekka. Olen kuullut juttuja, että naaraat olisivat muuttuneet koiraiksi, mutta itse en ole sellaista huomannut. Myös miekkapyrstöt synnyttävät eläviä poikasia. Naaras kannattaa siirtää erilliseen astiaan synnyttämään, mikäli haluaa poikasten selviytyvän, sillä muiden kalojen lisäksi myös naaraat itse voivat syödä poikasiaan. Suuressa ja vähäkalaisessa akvaariossa poikasten kasvatus voi onnistua ilman siirtoakin. Poikasia tulee yleensä muutamasta kymmenestä pariin sataan. Poikasten kasvatus on helppoa ja kasvu nopeaa.

Takaisin