Leväbarbi

(Crossocheilus siamensis)(Siamese Algae Eater)
Kotiseutu: Malakan niemimaa (Thaimaa)
Lämpötila: 24-28ºC
pH: 6-8
Kovuus: alle 20ºdH
Pituus:12-17 cm (riippuu altaan koosta)
Lisääntyminen: Harvinaista akvaariossa
Sukupuolierot: Koiras naarasta hoikempi
Akvaarion koko: väh. 200 l, parvelle mieluiten reilusti yli 300 l
Elintavat: Parvikala, väh 4 yksilöä, akvaarion koon mukaan.

Leväbarbi tunnetaan parhaiten varmasti niiden erinomaisesta leväsyöntikyvystään, jonka ansiosta leväbarbi-akvaarioissa ei yleensä ole paljoaankaan levää. Leväbarbi on hyvin vilkas kala ja tuntuu etteivät ne koskaan lepää vaan ovat koko ajan liikkeessä ja puhdistavat levää kivien ja kasvien pinnoilta. Tosin liian pienessä altaassa leväbarbit laiskistuvat ja lepäilevät kasvien lehdillä. Siksi minulla onkin vuosien varrella ollut muutama leväbarbi akvaariossani pitämässä levänkasvua kurissa, tosin allas kävi näile epeleille liian pieneksi. Lisäksi leväbarbit syövät erityisesti puna- ja tupsuleviä, joihin muut kalat eivät pahemmin kajoa, ja jotka aiheuttavat akvaristeille tunnetusti suurta haittaa.

Leväbarbi on parvikala, niitä pitäisi luonnollisesti olla useampia, mutta periaatteessa se tulee toimeen myös pareittain. Akvaarion tulisi kuitenkin olla melko kookas ja mieluiten pitkänomainen, koska leväbarbi on kova uimari, ja lisäksi se kasvaa jopa 17cm pituiseksi, pienessä altaassa se jää usein huomattavasti lyhyemmäksi. Parvessa pidettynä se vaatii suuren yli 300 litraisen akvaarion. Ennen kaikkea altaan tulisi olla ainakin 1,5 metriä pitkä, mieluusti pitempikin. Vesivaatimuksissakaan ei ole mitään muuta erikoista, paitsi että leväbarbi viihtyy mieluiten hapekkaassa vedessä. Helppohoitoisuuden takia leväbarbi saattaa elää hyvinkin iäkkääksi.

Lisääntyminen akvaariossa ei ole tietääkseni onnistunut ja siksi leväbarbien hinnat ovat välillä aika korkealla, koska vielä nykyäänkin kaikki leväbarbit pyydetään luonnosta. Ja koska pyydystäminen on välillä melko vaikeaa, on kaupoissa ollut välillä myytävänä juovaimubarbeja (joka muistuttaa suuresti leväbarbia) leväbarbina. Juovaimubarbi ei kuitenkaan ole läheskään yhtä tehokas levänsyöjä kuin leväbarbi ja muuttuu vanhetessaan aggressiiviseksi lajitovereitaan kohtaan.

Takaisin