Kuparimonninen

(Corydoras aeneus) (Bronze corydoras)
Kotiseutu: Etelä-Amerikka
Lämpötila: 22-30ºC
pH: 5,5-8
Kovuus: alle 25ºdH
Pituus: 5-7cm
Lisääntyminen: Kutee melko helposti
Sukupuolierot:ei selviä kutuajan ulkopuolella
Akvaarion koko: väh. 60l, mieluiten 80 l
Elintavat: Parvikala, väh 6 yksilöä.

Kuparimonninen on yksi yleisimmistä monnisista ja erinomainen valinta seura-akvaarion pohjan puhdistajaksi. Kuparimonnisen tunnistaa helposti ruskeasta raidasta, joka kulkee sen kyljessä. Suun ympärillä erottuu kaksi paria viiksiä joiden avulla monninen löytää ruuan luokse. Koska kalan suu on suuntautunut pohjan suuntaan kannattaa niille antaa pohjatabletteja, että ne saavat riittävästi ruokaa. Se hoitaa eräänlaista talonmiehen virkaa eli puhdistaa pohjaa ruuantähteistä ja pöyhii hiekan kuohkeaksi. Se on helppohoitoinen ja soveltuu aloittelijallekin.

Kuparimonni viihtyy viileässä vedessä, mutta kestää hyvin myös korkeaa lämpötilaa. Koska monniset ovat parvikaloja, pitäisi kuparimonnisiakin olla useampia. Parven koko riippuu altaan pohjan koosta, mutta alle satalitraisiinkin mahtuu 4-6 kappaletta. Altaan sisustuksessa tulisi ottaa huomioon erityisesti kuparimonnisten kaivamishalu, pohjamateriaaliksi kannattaisi siksi valita ennemmin hiekkaa kun soraa, sillä monnisten viikset vahingoittuvat helposti. Silloin kalojen viikset alkavat syöpyä, syöpymistä edistää veden heikko laatu. Viikset kasvavat ennalleen kun kalat pääsevät oikeanlaiseen elinympäristöön. Piilopaikkoja ja kasvillisuutta olisi hyvä olla runsaasti, että kuparimonniset pääsevät piiloon välillä. Erityisesti jos altaassa on reviiriään puolustavia kaloja, kuten kirjoahvenia.

Kuparimonnisen viljely on helppoa jos käytetään erillistä tiheäkasvuista akvaariota jossa on hieman hapanta n.24-26ºC vettä. Kalat sirottelevat isoja tahmeita kasvieihin ja laseihin tarttuvia mätimuna ryppäitä ympäri akvaariota. Vanhemmat on syytä poistaa kudun jälkeen, koska mätimunat maistuvat vanhemillekin. Suurissa tai vähäkalaisissa altaissa poikaset saattavat kasvaa, ilman että mätiä tarvitsee siirtää. Poikaset kuoriutuvat muutaman päivän kuluttua ja tarvitsevat aluksi pienikokoista ruokaa, kuten artemiaa. Sitä on helppo kasvattaa itse tai sitä voi ostaa myös valmiiksi pullotettuna. Muutaman viikon kuluttua poikaset pystyvöt syömään jo hiutaleruokiakin.

Takaisin