Kardinaalitetra

(Paracheirodon axelrodi)(Cardinal tetra)
Kotiseutu: Rio Negro
Lämpötila: 26-28ºC
pH: alle 7
Kovuus: alle 10ºdH
Pituus: 4-5 cm
Lisääntyminen: viljely vaikeaa
Sukupuolierot: naaras koirasta pulleampi
Akvaarion koko: väh. 50l
Elintavat: Parvikala, väh. 6 yksilöä. Näyttävimmillään suuressa parvessa >20 kpl.

Kaikki akvaarioharrastajat tuntevat neontetran, mutta kardinaalitetra on hieman tuntemattomampi. Kardinaalitetran muistuttaa paljon neontetraa, mutta kardinaalitetralla on koko vatsan alue punainen, toisin kuin neontetralla jonlla vain pyrstöon punainen ja vatsa hopeinen. Lisäksi kardinaalitetra kasvaa hieman neontetraa suuremmaksi, n.5 cm pituiseksi.

Melko pienestä koostaan johtuen kardinaalitetra on näyttävimmillään suuressa 10-25 kalan parvessa. Akvaariossa ei myöskään saisi olla kaloja, jotka saattavat syödä kardinaalitetroja. Esimerkiksi täysikasvuinen lehtikala voi syödä pieniä kardinaalitetroja, mutta 4-5 cm pituiset kardinaalitetrat saavat jo olla rauhassa. Itse hankin kardinaalitetroja, silloin kun lehtikalani olivat vielä aika pieniä, eivätkä kömpelöt lehtikalani onnistuneet syömään yhtään näitä vikeliä tetroja, vaikka aluksi vähän jahtasivatkin niitä.

Luonnossa kardinaalitetrat asustavat pienissä jokialueilla, missä vesi on hapanta ja ruskeaa. Siksi kardinaalitetrat viihtyvät parhaiten akvaariossa, jossa on hieman hämärää ja vesi on vanhahkoa ja ruskeaa sekä hapanta. Lisäksi sisustuksessa olisi hyvä käyttää paljon kantoja ja puuta, niin ei välttämättä joudu lisäämään turveuutetta, mutta se on suositeltavaa. Kardinaalitetrojen hoito on helppoa ja pakastetuilla ja elävillä ruokaeläimillä kalat saa viihtymään.

Toisin kuin neontetran viljely, on kardinaalitetran viljely melko vaikeaa. Vaikeus johtuu suurimmaksi osaksi vedestä, sillä vedessä pitäisi olla suuri sähkönjohtavuus. Tietysti veden on oltava lisäksi puhdasta, hapanta ja erittäin pehmeää. Viljelyn vaikeuteen vaikuttaa myös kalojen vähätuottoisuus, sillä mätimunia tulee korkeintaa muutamia kymmeniä, toisin kuin neontetralla, jolla naaras voi tuottaa jopa 100 mätimunaa.

Takaisin