Helmirihmakala

( Trichogaster leeri) (Pearl Gourami, Leeri Gourami)
Kuva Helmirihmakalasta (© Vemkki) Kotiseutu: Malesia, Sumatra ja Borneo
Lämpötila: 26-28ºC
pH: 6-8
Kovuus: alle 20ºdH
Pituus: 12-15cm
Lisääntyminen: Viljely aika helppoa
Sukupuolierot: Koiras värikkäämpi ja sen selkäevän kärki terävä
Akvaarion koko: väh. 120l, mieluiten yli 150 l
Elintavat: Parittain tai parvessa pidettävä kala

Helmirihmakalan tunnistaa helposti kylkeä peittävistä "helmistä". Lisäksi evien kärjet ovat oranssit. Erityisesti koiras on värikäs punaisen rintansa takia ja siksi Helmirihmakalaa voidaan hyvin pitää värikkäinpänä rihmakalana. Helmirihmakala viihtyy parhaiten haaremina eli yksi koiras ja vähintään kaksi naarasta. Siksi se myös tarvitsee mieluiten melko suuren akvaarion eli n. 150 l. Helmirihmakala jättää mut kaalat rauhaan mutta koiraat saattavat kinastella joskus keskenään, joten yksi haaremi on paras vaihtoehto.

Veden tulisi olla hyvin pehmeää ja lisäksi hapanta ja mieluiten reippaasti yli 24ºC lämpöistä. 26 astetta on sopiva. Akvaariossa saisi myös olla runsas kasvisto, että naarailla on riittävästi piilopaikkoja. Virtaus ja valaistus eivät saisi myöskään olla liian voimakkaita.

Helmirihmakalan viljely on aika helppoa. Veden pintaa on hyvä laskea, niin että vettä jää 15-20cm. Koiras rakentaa aluksi kuplapesäänsä ja alkaa houkutella naaraita luokseen. Joskus voi naaras aloittaa kudun tuuppimalla koirasta kylkeen. Kalat kutevat vaahtopesän laa ja mätimunat nousevat pesään. Kudun jälkeen koiras ajaa naaraan pois js jää vartioimaan yksin pesää. Myös koiras kannattaa poistaa poikasten kuoriuduttua. Aluksi poikasille kannattaa antaa pienikokoista ruokaa tai esim. jauhettua munankeltuaista. Osa valtavasta poiks määrästä voi silti kuolla nälkään, muutenkin oikasten kasvu vaihtelee suuresti, joten niitä kannattaa lajitella vähän koon mukaan eri akvaarioihin.


Takaisin