Erakkorapujen terraario

TERRAARION KOKO:
Mahdollisimman suuri. Itselläni ravut ovat nyt ainakin alkuun 60 litraisessa, mutta kasvaessa muuttavat isompaan. 100 litraisesta on hyvä lähteä liikkeelle, koska sinne saa jo mukavan sisustuksen ja ravuilla on tilaa liikkua.

TERRAARION SISUSTUS:
Pohjamateriaalivaihtoehtoja on useampiakin. Itse päädyin hienoon hiekkaan. Sekaan laitan kalkkihiekkaa. Korallihiekkaa on kehuttu, joten sitä tulen lisäämään sekaan myöskin. Hiekkaa on hyvä laittaa pohjalle noin 8 cm, jolloin siihen voi myös kaivautua.

Muut vaihtoehdot joita suositellaan ovat Eco earth ja forest bedding. Ravut pitävät erityisesti Eco earthista, se on kosteaa, mutta sotkevaa. Itse suunnittelin laittavani tätä erikseen johonkin kippoon ja sinä voi käydä kaivelemassa.

Sora on huono vaihtoehto. Joskin täytyy muistaa, että terraarioon voi sisustusmielessä hieman laittaa myös soraa tai kiviä, mutta vain luonnollisuuden hakuun ja esim vain yhteen nurkkaan.

Ravut ovat kovia kiipeilemään, joten kannot, oksat, kasvit jne. ovat tarpeellisia. Niitä voi olla paljonkin. Ostimme terraarioon oikean kasvin (jonkinlaisen minipuun) ja ravut pitävät siitä kovasti, yksi jopa nukkui siellä!

Piilopaikoiksi käy luolat, kannot, kookoskuoret jne.

Kaksi vesikippoa; toinen makealle vedelle ja toinen suolavedelle (muista, että vedestä täytyy poistaa kloori vedenparannusaineella, sillä kloori on haitallista ravuille).

Ainakin yksi ruokakippo.

Kasa kuoria vaihtotarkoitukseen.

Kosteus- ja lämpömittari.

”erakkorapusieni” (tarkemmin tietoa tuonnempana)

Kakkalapio. Ravuille on olemassa omakin lapio siihen tarkoitukseen, mutta eiköhän ihan kissanhiekkalapio aja saman asian :)

Mielikuvitusta saa käyttää kun sisustaa ravuille terraariota. Itse kannatan mahdollisimman luonnonmukaista, mutta ilmeisesti käytetään myös erilaisia muovisia leluja jne. Toki jotkin muiden eläimien lelut käyvät hyvin myös ravuille, kuten jyrsijöiden puiset puuhalelut ja lintujen puiset tikapuut. Meillä rapujen huippujuttu näytti olevan kimppu kuivattuja mustikanvarpuja, siellä ne tepastelevat ja kiipeilevät :)

TERRAARION VALAISTUS:
Valo on tärkeätä ravuille. 12 tuntia valoa ja 12 tuntia yötä ilman valoja on hyvä ja toimiva rytmi. Valo toimii myös hyvänä lämmönlähteenä terraarioon. Suositeltavinta olisi käyttää päivänvaloa ja yövaloa. Tarvittava wattimäärä määräytyy terraarion koon mukaan. Myös ravun vaihtaessa nahkaansa täytyy valorytmi pitää samana.

TERRAARION LÄMPÖTILA:
Sopiva lämpötila 22-27°C. Yölläkään lämpötila ei saa laskea liian alas. Koska Suomen ilmasto on varsin kylmä ja jos kotikaan ei ole kovin lämmin niin lisälämmitys on tarpeen. Siihen käy terraarion valaistukseen käytetty hehkulamppu (muista, että se saattaa lämmittää myös likaa, joten ole tarkka wattimäärässä ja mittaile lämpötilaa). Terraarion alle laitettavaa lämpömattoa suositellaan myös, mutta omien kokemuksieni mukaan se ei ole kovinkaan käytännöllinen, varsinkin kun raputerraariossa on paksu kerros hiekkaa. Lämpökiveä ei suositella käytettäväksi. Luo terraarioon erilaisia lämpötiloja niin, että toisessa päässä on lämmintä ja toisessa päässä viileämpää.

ILMANKOSTEUS:
Hyvä ilmankosteus on 78-80%.
Ilmankosteuden nostamiseen on useita vaihtoehtoja. Pelkkä sumuttelu suihkupullolla ei ole oikea ratkaisu siihen.
- Vesiastiat. Tarvitset kaksi astiaa, toinen makealle vedelle ja toinen suolavedelle. Astioiden on hyvä olla suht isoja. Kun asetat vesiastian jonkin lämmönlähteen luokse niin haihtuvuus on tehokkaampaa.
- Sieni. Aseta sieni makean veden astiaan. Kannattaa heti ostaa useampi sieni sillä se pitäisi vaihtaa päivittäin, puhdistaa ja antaa kuivua välillä. - Sammal. Ravut rakastavat sitä. Sammalta ei tietääkseni saa mennä luonnosta mistä vain repimään, joten jos ei ole varma asiasta suosittelen kääntymään eläinkaupan puoleen :)
- Eläinkaupasta ostettavat sumuttajat. Itse en ole käyttänyt näitä koskaan, mutta ovat varmasti tehokkaita.

Etusivulle